ADI ST MP1 - Kultury na bazie bakterii kwasu mlekowego i drożdży
przeznaczone do szybkiego zakwaszenia
np. salami pepperoni
ADI ST MP2f - asf
przeznaczone do wszystkich rodzajów produktów fermentowanych, takich jak włoskie salami i hiszpańskie chorizo.
ADI ST MP3 - Kultury oparte na Staphylococcus zaprojektowane w celu poprawy
smaku, koloru i zapobieganiu jełczeniu. Przeznaczone do wyrobów typu hiszpańskiej szynki Iberyjskiej. szynki z lub bez kości, włoskiej Coppa.
ADI ST MP4 - Kultury oparte na Staphylococcus przeznaczone dla produktów wysokiej jakości długo dojrzewających w
Niskiej temperaturze.
ADI ST MP5 - Kultury oparte na Staphylococcus i drożdżach zaprojektowane w celu poprawy tekstury, a także koloru i aromat produktów fermentowanych
bez zmiany kinetyki fermentacji, aby uzyskać deklikatny - słodki smak.
ADI ST MP6 - Kultury na bazie bakterii kwasu mlekowego, Staphylococcus i
Drożdży zaprojektowane tak, aby wzmocnić smak i konsystencję fermentowanych produktów
ADI ST SP1 - kultura ochronna powłokowa w kolorze białym, wykonana ze szczepów
Penicillium Nalgiovense dostosowane
do pokrywania zewnętrznego fermentowanych i suchych kiełbas
Mimo postępu technicznego, produkcja kiełbas surowych dojrzewających, jest do dzisiaj wielką sztuką.
Wymaga ona od rzeźnika dużych umiejętności i głównie doświadczenia praktycznego.
Dlatego powstał system PACO - FERM ( System Znormalizowanych Mieszanek Funkcjonalnych) który sprawi, że produkcja wyrobów surowych dojrzewających będzie bezpieczna i wydajna.
Gotowe wyroby będą miały stabilny kolor oraz charakterystyczny
aromat i smak.
System PACO - FERM jest połączeniem dobranych przypraw,
kompozycji kilku cukrów pełniących rolę wzmacniaczy dojrzewania i oczywiście kultur starterowych.
Te trzy grupy dodatków wspólnie decydują o końcowym smaku, barwie, aromacie i trwałości wędliny.
System uwzględnia stosowanie soli peklującej.
Na wykresie pokazujemy jak pracują kultury starterowe marki Bitec
i jakie przez to mają rekomendowane zastosowanie.
Dlaczego stosować kultury starterowe.
ul. Szosa Gdańska 76
86-031 Osielsko
FORMULARZ KONTAKTOWY