Transglutaminaza

Czym jest Transglutaminaza

Enzym transglutaminaza jest naturalnie obecny w większości tkanek zwierzęcych i płynach ustrojowych, i bierze udział w różnych procesach biologicznych.
Jest to naturalny enzym (WE 2.3.2.13), który jest w stanie połączyć białka tworząc wiązania
izo-peptydowe (zwykle silniejsze niż inne wiązania chemiczne, takie jak wiązanie wodorowe) pomiędzy aminokwasami glutaminy i lizyny czyli białek występujących w mięśniach.

 

 

Wiązania te mogą być utworzone pomiędzy białkami różnego pochodzenia, jak na przykład:
kazeina, miozyna, globulina sojowa, gluten, aktyna.
Właściwości:

  • stabilna przez cały okres trwałości produktu
  • produkty mogą być mrożone, parzone, gotowane lub smażone
  • rekomendowana do ryb, wędlin, szynek, kebabów
  • odporna na mrożenie i rozmrażanie
  • możliwość wykorzystania soli (10 g / kg) i fosforanów nie pogarsza wiązań
  • nie wpływa na smak
  • nie wymaga obróbki cieplnej do wytworzenia wiązań
  • nie posiada oznaczenia E
  • Zmniejsza straty podczas plasterkowania

 

SKONTAKUJ
SIĘ Z NAMI

ul. Szosa Gdańska 76
86-031 Osielsko

T:+48 52 381 37 32

E:biuro@aditech.com.pl


Polityka prywatności

FORMULARZ KONTAKTOWY

  Help