PRO LAK
Wyśmienita ochrona dla:
- kiełbas surowych
- kiełbas gotowanych
- wątrobianek
Funkcje PRO LAK
- zapobiega rozmnażaniu pleśni i drożdży bez udziału chemii
- redukuje utraty wody
- ochrona przed dotykiem bez kosztownych folii lub opakowań
- estetyczny wygląd
- nie wpływa na działanie kultur starterowych
- nie zatrzymuje fermentacji
- nie zmienia koloru
Opis produktu:
bezbarwny lub biały płyn na bazie wody. Przedłuża trwałość wyrobów przez lepszą ochronę powierzchniową, hamuje rozwój bakterii, nadaje wyrobom połysk. Stosować wyłącznie na osłonki niejadalne.
Oznakowanie:
PRO LAK wyprodukowano zgodnie z wytyczną UE o opakowaniach. Produkt ten w zastosowaniu na wszystkich sztucznych osłonkach nie podlega oznakowaniu. W treści etykiety należy uwzględniać prawodawstwo lokalne.
Stosowanie:
Przed użyciem preparat powinien być intensywnie zamieszany, aby uzyskał jednorodne rozmieszczenie stałych składników w roztworze. Zdarza się stosować PO LAK przez moczenie kiełbas w roztworze o temp. 15 do 20 °C.
W celu uzyskania optymalnej mocnej powłoki, kiełbasa powinna mieć temperaturę, również 20°C i być sucha.
Po zanurzeniu i obcieknięciu nadmiaru powłoki, kiełbasa powinna schnąć 24 h w pomieszczeniu ciepłym bez wilgoci.