Kultury starterowe

ADI ST MP1 - Kultury na bazie bakterii kwasu mlekowego i drożdży
przeznaczone do szybkiego zakwaszenia
np. salami pepperoni

ADI ST MP2f - asf
przeznaczone do wszystkich rodzajów produktów fermentowanych, takich jak włoskie salami i hiszpańskie chorizo.

ADI ST MP3 - Kultury oparte na Staphylococcus zaprojektowane w celu poprawy
smaku, koloru i zapobieganiu jełczeniu. Przeznaczone do wyrobów typu hiszpańskiej szynki Iberyjskiej. szynki z lub bez kości, włoskiej Coppa.

ADI ST MP4 - Kultury oparte na Staphylococcus przeznaczone dla produktów wysokiej jakości długo dojrzewających w
Niskiej temperaturze.

ADI ST MP5 - Kultury oparte na Staphylococcus i drożdżach zaprojektowane w celu poprawy tekstury, a także koloru i aromat produktów fermentowanych
bez zmiany kinetyki fermentacji, aby uzyskać deklikatny - słodki smak.

ADI ST MP6 - Kultury na bazie bakterii kwasu mlekowego, Staphylococcus i
Drożdży zaprojektowane tak, aby wzmocnić smak i konsystencję fermentowanych produktów

ADI ST SP1 - kultura ochronna powłokowa w kolorze białym, wykonana ze szczepów
Penicillium Nalgiovense dostosowane
do pokrywania zewnętrznego fermentowanych i suchych kiełbas

System Paco-Ferm.

Mimo postępu technicznego, produkcja kiełbas surowych dojrzewających, jest do dzisiaj wielką sztuką.
Wymaga ona od rzeźnika dużych umiejętności i głównie doświadczenia praktycznego.
Dlatego powstał system PACO - FERM ( System Znormalizowanych Mieszanek Funkcjonalnych) który sprawi, że produkcja wyrobów surowych dojrzewających będzie bezpieczna i wydajna.
Gotowe wyroby będą miały stabilny kolor oraz charakterystyczny
aromat i smak.
System PACO - FERM jest połączeniem dobranych przypraw,
kompozycji kilku cukrów pełniących rolę wzmacniaczy dojrzewania i oczywiście kultur starterowych.
Te trzy grupy dodatków wspólnie decydują o końcowym smaku, barwie, aromacie i trwałości wędliny.
System uwzględnia stosowanie soli peklującej.
Na wykresie pokazujemy jak pracują kultury starterowe marki Bitec
i jakie przez to mają rekomendowane zastosowanie.

Dlaczego stosować kultury starterowe.

  • Zapewniają powtarzalność i jakość produkcji
  • Gwarantują zadany przebieg fermentacji
  • Minimalizują ryzyko sanitarne
  • Podnoszą efektywność ekonomiczną
  • Poprawa krajalności lub smarowności
  • Wydłużenie okresu przydatności do spożycia
  • Gwarancja czerwonej barwy i oczekiwanego aromatu

SKONTAKUJ
SIĘ Z NAMI

ul. Szosa Gdańska 76
86-031 Osielsko

T:+48 52 381 37 32

E:biuro@aditech.com.pl


Polityka prywatności

FORMULARZ KONTAKTOWY

  Help